Криза піде на користь аграріям

Криза піде на користь аграріям

Експерти вважають, що аграрний бізнес в загальному плані може навіть виграти в кризовій ситуації, крім неодмінних втрат, які несуть всі сектори економіки. Природно, відсутність іноземних інвестицій, які могли б податися на модернізацію та оновлення технологій виробництва, істотно підвищили б працездатність підприємств і як наслідок якість кінцевого продукту. Проте, з іншого боку дорожнеча імпортної сировини та продуктів харчування, якщо вже говорити про АПК, дає поштовх для розвитку національних виробників. В останній рік аграрний сектор показує хороші показники по виробництву і збору врожаю. Відсутність же імпортної продукції на внутрішньому ринку дасть їм можливість показати себе.

Як вважає генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцький, в першу чергу підприємства направлять всі свої ресурси на власне виробництво і задоволення попиту на внутрішньому ринку. Також підуть у хід енергозберігаючі проекти, які дозволять скоротити витрати на дорогі послуги. У підсумку почнуть розвиватися та альтернативні джерела енергії, які при використанні на заводах будуть знижувати собівартість продукції і зосереджувати зусилля на поліпшенні якості. Так українські товари стануть більш конкурентоспроможними не тільки на внутрішньому, але й на зовнішньому ринку.

«Сьогодні умови ведення тепличного бізнесу в Україні є складними, адже відбувається значне подорожчання цін на енергоносії. Одним із завдань тепличного сектору є перехід на використання альтернативних джерел енергії. Також умовою подальшої успішної діяльності тепличних господарств є зменшення їх трудомісткості», - вважає президент асоціації «Теплиці України» Євгена Чернишенко. Все це, звичайно ж, потребуює також і високопрофільного менеджменту і кваліфікованих працівників, які будуть працювати з новими технологіями. Це вже створює деякі труднощі, тому як, не дивлячись на хорошу освіченість українських громадян, відтік умів у відсотковому еквіваленті продовжує збільшуватися.

 

 
 
 

Лента новостей