Екс-міністр: Україні треба чесно визначити собівартість електроенергії

Екс-міністр: Україні треба чесно визначити собівартість електроенергії

У нас є дуже багато проблемних питань в енергетиці. Тому Україні треба почати спочатку. І найважливіше, що потрібно зробити – чесно визначити собівартість електроенергії.

Про це в ефірі програми Vox populi на телеканалі ZIK заявив колишній міністр палива і енергетики України, екс-голова Одеської ОДА Іван Плачков.

«Через те, що ми від мовилися від дотаційних сертифікатів для вугільної галузі, ми підняли тарифи. І сьогодні люди колосально не сплачують компослуги. Також ми маємо перехресне субсидіювання, в тому числі і щодо газу. І я думаю, що держава витрачає на це десятки мільярдів, не менше», – наголосив Іван Плачков.

Тому, вважає гість програми, енергетичну політику Україні потрібно розпочати з чистого аркуша.

«Треба розпочати спочатку. І найголовніше – потрібно чесно визначити собівартість електроенергії. Адже сьогодні у нас є перехресне субсидіювання з бюджету на деякі галузі. А це і атомна енергетика, яка фінансується з бюджету країни. У нас є дуже багато проблемних питань в енергетиці, які потрібно вирішити. Треба вийти на прозорість, відсторонитися від політики і працювати за європейськими стандартами», – зазначив Плачков.

Екс-міністр палива і енергетики також зауважив, що в Україні сьогодні існує неправильна система диференційованих тарифів для юридичних осіб.

«Наприклад, маємо таку ситуацію, що школа, дитячий садок та лікарня Херсонської області платить за електроенергію у 20 разів більше, ніж Салон краси у Києві. Чому? Як це зробили? Для чого? Я цього не розумію. Це не правильний підхід» – додав Іван Плачков.

 

 
 
 

Стрічка новин