Держрибагентство ініціює скасування 70% дозвільних документів — Ярема Ковалів

Держрибагентство ініціює скасування 70% дозвільних документів — Ярема Ковалів

Державне агентство рибного господарства спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України розробило концепцію реформування та дерегуляції промислового вилову риби.

Про це розповів голова Держрибагентства Ярема Ковалів, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Результатами спільної роботи стали проект змін до закону «Про внесення змін до Закону України про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» у частині оптимізації порядку спеціального використання об’єктів тваринного світу.

Зазначені зміни спрямовані на стимулювання підприємницької активності, спрощення умов ведення бізнесу та легалізацію рибогосподарської діяльності. Адже на сьогодні, за оцінками експертів, через складний та корумпований процес видачі квот близько 80% ринку перебуває в «тіні».

Крім того, додатково планується суттєво спростити процедуру реєстрації промислового журналу. «Дерегуляція передбачає відміну видачі промислових квот терміном на 1 рік і перехід на 5-річний термін. Європейський досвід говорить, що лише такий крок дає можливість бізнесу планувати довгострокову діяльність підприємств. В більшості країн квоти видаються на 5, 10 або 20 років», — повідомив Ярема Ковалів.

Крім того, Держрибагентство та представники громадських організацій виробили консолідовану позицію щодо розподілу часток на вилов риби в межах загального ліміту. Механізм поєднує історичний та аукціонний принципи. «Діючи в рамках лімітів минулого року, Держрибагентство перерозподілить частки між користувачами по історичному принципу. Разом з тим частина ліміту, визначена профільними науковцями, буде продана на аукціоні. Таким чином, ми враховуємо інтереси користувачів, що вже ведуть промисел, та разом з тим отримаємо додаткові кошти від продажу лімітів новим гравцям ринку». — пояснив голова агентства.

Держрибагентство розробило та передало на погодження центральним органам виконавчої влади 5 проектів законів і 15 проектів постанов. Вони передбачають скорочення кількості дозвільних документів до 70%, а також спрямовані на підвищення інвестиційної привабливості галузі, створення якісно нових стандартів роботи органів рибоохорони.
 
Agravery

 
 
 

Лента новостей